فهرست مطالب

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 59، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه سلطانی*، فتاح ناظم، محمدنقی ایمانی صفحات 1-22

    ارایه الگوی چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران چکیده :هدف از انجام پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی جهت ارایه الگوی چابکی سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران که در حدود 6735 نفر بودند و از این میان با استفاده فرمول کوکران و روش نمونه گیری خوشه ای 386 نفر از کارکنان دانشگاه به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه محقق ساخته، براساس ادبیات پژوهش و مصاحبه های نیمه ساختار یافته انجام گرفت. ضریب آلفای کرونباخ ابزار پژوهش 919/0 محاسبه گردید. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، بررسی اطلاعات و آزمودن فرضیه ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار SPSS , LISREL انجام پذیرفت. در نهایت یافته های پژوهش ابعاد پنجگانه ، استراتژیک ، فناوری اطلاعات، انسانی، سازمانی و فرهنگی را به عنوان ابعاد اثرگذار بر چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی مورد تایید قرار داد. نتایج نشان داد که بعد استراتژیک بالاترین میانگین و ابعاد فناوری اطلاعات و انسانی و سازمانی و فرهنگی در رتبه های بعدی قرار می گیرند. در نهایت تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که ابعاد چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی تا 71.282 درصد، واریانس شاخص های موجود چابکی سازمانی بر اساس توسعه منابع انسانی را تبیین می کند .

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، توسعه منابع انسانی، چابکی دانشگاه
  • زهرا عباسزاده، امیرحسین محمودی*، فرشته کردستانی، مهدی شریعتمداری صفحات 23-44
    هدف از این پژوهش، شناسایی وضعیت سواد اطلاعاتی معلمان دوره ابتدایی و ارایه الگوی مناسب(مورد مطالعاتی :آموزش و پرورش شهر قم)بود. روش پژوهش از نظرهدف کاربردی، از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی است که با رویکرد پیمایشی مقطعی انجام گرفت. جامعه آماری شامل 352 تن از کلیه مدیران و معلمان مدارس ابتدایی شهر قم بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای مرحله ای، انتخاب شدند .جهت گرد آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده که روایی پرسش نامه از طریق روش دلفی و توسط متخصصان مورد تایید قرار گرفته است همچنین ضریب کندال 643/0 بدست آمده نشان داد وحدت نظر میان دیدگاه کارشناسان در حد متوسطی و خوب است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و لیزرل استفاده گردید.همچنین آزمون آماری برای شناسایی وضعیت موجود آزمون t و تحلیل عاملی تاییدی بوده است.نتایج پژوهش حاضر نشان داد عوامل تدوین راهبردهای جست و جوی اطلاعات و تشخیص نیاز اطلاعاتی رتبه اول و دوم اهمیت را در بین معلمان شهر قم بدست آورده ، این امر به این معناست که وضعیت سواد اطلاعاتی معلمان از نظر این دو عامل نسبتا خوب است بنابراین وضعیت سواد اطلاعاتی معلمان دوره ابتدایی شهر قم از میانگین اصلی بالاتر است ولی نسبت به سایر ابعاد ، از وضعیت مطلوب پایین تر است. بنابراین نیاز به ارایه الگوی سواد اطلاعاتی وجود دارد.در نتیجه الگوی مفهومی سواد اطلاعاتی شامل 7 بعد و 21 مولفه تدوین و مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، روش دلفی، تحلیل عاملی تاییدی
  • مریم تقوایی یزدی، محمد تقی پور*، جلال عبدی، ابوطالب حبیبی ماچیانی صفحات 44-58
    زمینه

    کارآفرینی سازمانی، نقش کلیدی در موفقیت سازمان ها و شرکت ها دارد. از سویی دیگر، از عوامل متعدد تاثیرگذار بر توسعه کارآفرینی سازمانی، سرمایه فکری است که یکی از اساسی ترین عامل در نهادینه کردن و توسعه کارآفرینی سازمانی است.

    هدف

    پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی در پارک علم و فناوری مازندران بوده است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی و از نظر پژوهش روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارکنان پارک علم و فناوری مازندران و مدیران 96 نفر و نمونه آماری 76 نفر می باشد. یافته ها و

    نتایج

    ابزار گردآوری دو پرسشنامه استاندارد می باشد. الف) پرسشنامه سرمایه فکری از 24 گویه (24- 1) بر مبنای طیف پنج گزینه ای لیکرت استفاده شد. این پرسشنامه سه متغیر گرایش به نوآوری (1-3)، هزینه مداری (4-6)، مشتری مداری (7-9)، کارمندگرایی (10-13) را مورد بررسی قرار می دهد. ب) پرسشنامه کارآفرینی سازمانی مبتنی بر مدل مارگریت هیل از 46 گویه (46-1) استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه ها از طریق اساتید دانشگاهی تایید گردید. پایایی ابزار از طریق آلفای کرونباخ برای کل مقیاس، 928/0 تعیین گردید. برای تجزیه و تحلیل از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج نشان داد که سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی در پارک علم و فناوری مازندران تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، کارآفرینی سازمانی، پارک علم و فناوری، نوآوری، مشتری مداری
  • مژگان عبدالهی*، سمیرا رحمتی، فاطمه پرسته قمبوانی صفحات 59-77

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش کارآفرینی آموزشی معلمان بر کارآفرینی دانش آموزان بودواز نظر هدف کاربردی و از نظر روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دو گروه معلمان و دانش آموزان مدارس غیردولتی دوره اول متوسطه منطقه 2 استان البرز بود. نمونه آماری به روش غیر تصادفی و هدفمند، یک مدرسه از شهر فردیس انتخاب شد. گروه اول نمونه تحقیق: دانش آموزان کلاس نهم که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (30 نفره) و گروه دوم معلمان شاغل- هر درس کلاس نهم توسط دو معلم تدریس می شود- به صورت تصادفی در دو گروه(15 نفره) قرار گرفتند.ابزار جمع آوری اطلاعات الف) بسته آموزشی محقق ساخته "کارآفرینی آموزشی" ب) پرسشنامه کارآفرینی جهانی و همکاران (1392) در این پژوهش بود.روایی و پایایی ابزارها نیز مورد تایید متخصصان قرار گرفت. پس از اجرای بسته آموزشی در گروه آزمایشی معلمان و برگزاری پس آزمون در دو گروه معلمان، ابتدا دانش آموزان هر دو گروه در پیش آزمون شرکت نموده و معلمان آموزش دیده در کلاس نهم گروه آزمایشی تدریس نمودند؛ سپس دانش آموزان هر دو گروه درپس آزمون شرکت نمودند. تحلیل داده های آموزش معلمان با استفاده ازآزمونT دوگروه مستقل نشان داد که نمرات گروه آزمایشی به صورت معنی داری بیش از گروه کنترل می باشد و نتایج تحلیل داده های دانش آموزان، در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش کارآفرینی آموزشی معلمان بر کارآفرینی دانش آموزان دوره اول متوسطه تاثیر مثبت و معنی داری به میزان 60٪ داشته است. ابعاد کارآفرینی در دانش آموزان گروه آزمایشی نیز به ترتیب تمایل به استقلال 52٪، تمایل به موفقیت 91٪، خلاقیت 62٪، ریسک پذیری 89٪ و عزم و اراده به میزان 92٪ افزایش یافت.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی آموزشی، آموزش کارآفرینی
  • مهدیه صادقی گوغری*، علی یعقوبی پور، محمد منتظری صفحات 78-95
    تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و روند آینده آن از مسایل مهمی است که عدم شناخت و توجه به عوامل موثر بر آن می تواند پیامدهای مخربی برای جامعه داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با استفاده از روش دیمتل فازی انجام گرفته است. برای گردآوری داده ها از نظر خبرگان که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، استفاده شد. پس از شناسایی عوامل موثر بر تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش از دل پیشینه موضوع، برای تحلیل وضعیت روابط علی میان این عوامل از فن دیمتل فازی بهره گیری شد. نتایج نشان داد که از میان 13 عامل استخراج شده از ادبیات، 6 عامل تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش محسوب می شود و ایجاد تغییرات سازنده در آن می تواند به تحولات جدی تری در جهت بهبود سند منجر شود. شاخص برنامه های اجرایی آموزش و پرورش دارای بیشترین میزان اثرگذاری بر دیگر عوامل موثر بر تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش است. شاخص کارآمد بودن روند ارزشیابی معلمان و دبیران دارای بیشترین میزان اثرپذیری از دیگر عوامل موثر بر تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش می باشد. این طور استنباط می شود که برنامه های اجرایی آموزش و پرورش و کارآمد بودن روند ارزشیابی معلمان و دبیران بنیادی ترین عامل از عوامل موثر بر تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش محسوب می شود و ایجاد تغییرات سازنده در آن می تواند به تغییرات جدی تر و اثرگذارتری در بهبود تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش منجر شود.
    کلیدواژگان: تحقق سند تحول بنیادین، آموزش و پرورش، دیمتل فازی
  • علی امیدپناه، شهناز نایب زاده*، حسن دهقان دهنوی، حسین اسلامی صفحات 95-115
    امروزه، دانش یکی از مهمترین منابع استراتژیک سازمان است و تسهیم دانش یکی از پیچیده ترین حوزه های مدیریت دانش است . پژوهش حاضر با هدف طراحی مدلی به منظور تسهیم دانش در بین کارکنان سازمان با استفاده از رویکرد داده بنیاد و مدلسازی ساختاری تفسیری انجام شد . استراتژی پژوهش، آمیخته بود. ابتدا در بخش کیفی با استفاده از تکنیک داده بنیاد، مولفه های تشکیل دهنده مدل با بررسی ادبیات تحقیق و مصاحبه باخبرگان که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند در قالب 31 مولفه فرعی و 6 مقوله اصلی تعیین و نهایی گردید. نرم افزار مورد استفاده این بخش برای تجزیه و تحلیل داده ها، نرم افزار MAXQDA بود. در بخش کمی از تعداد مولفه ها بر حسب بیشترین فراوانی کدها، 15 مولفه وارد این مرحله شدند که به منظور برقراری ارتباط و توالی بین مولفه ها و ارایه مدل ساختاری آنها، از روش مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد. در نهایت بر اساس نظر خبرگان و تجزیه و تحلیل های صورت گرفته مدل نهایی تحقیق در 5 سطح احصاء گردید.همچنین پس از تحلیل MICMAC انواع هر کدام از متغیرها تعیین شد.یافته های پژوهش نشان می دهد:مولفه های سیاست های مراتب بالادستی،فراهم سازی زیر ساخت های لازم و محیط سازمان از جمله مولفه هایی هستند که باید به منظور تسهیم دانش در سازمان، توجه ویژه ای به آنها نمود.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش، نظریه داده بنیاد، مدلسازی ساختاری تفسیری
  • حمید مرتضوی*، بدری شاه طالبی، فریبا کریمی صفحات 116-128
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان با تاکید بر بعد تسهیلات آموزشی به سنت پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. محیط پژوهش ، شامل منابع دست اول بانکهای اطلاعاتی علمی معتبر در حوزه مطالعات کیفیت زندگی دانشگاهی که مقالات خارجی در فاصله ی زمانی سال های1992 تا 2019 و مقالات داخلی در فاصله زمانی سال های1390 تا 1398 نمایه شده. ابزار مصاحبه از جامعه آماری اعضای هیات علمی و روش نمونه گیری هدفمند در دسترس است، پس از کد گذاری و دسته بندی 74 سوال اولیه، روایی محتوایی آنها به دو روش، کیفی (نظر 10 نفر از متخصصان) و کمی(بررسی میزان توافق هر سوال با استفاده از ضریب روایی محتوایی CVR) انجام شد. بعضی سوالات که روایی آنها پایین بود حذف و نهایتا 62 سوال مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از ضریب هولستی، پایایی پرسشنامه 91/0 براورد شد. تجزیه و تحلیل دادها با روش تحلیل محتوای با رویکرد استقرایی نشان داد چهار مولفه محتوای آموزشی ، فرصت های یادگیری ، ارزشیابی و خدمات آموزشی از عوامل تشکیل دهنده کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان با تاکید بر بعد تسهیلات آموزشی هستند. با توجه به اهمیت نقش دانشجویان در پیشبرد اهداف جامعه و مدیریت آینده کشور و نیز اهمیت کیفیت زندگی دانشگاهی آنان به عنوان عاملی مهم در موفقیت دانشگاه ها در انجام ماموریت خود؛ توجه و بکارگیری ملاکهای ارایه شده در مدل پیشنهادی برای تصمیم گیرندگان میتواند یکی از راه های بهبود کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان با تاکید بر بعد تسهیلات آموزشی باشد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، تسهیلات آموزشی، خدمات آموزشی، دانشجویان، فرصت های یادگیری، کیفیت زندگی دانشگاهی و محتوای آموزشی
  • امیرحسین اورکی، محبوبه سادات فدوی*، نرگس سعیدیان صفحات 129-151

    هدف این پژوهش بررسی اعتبار عاملی پرسشنامه "ایجاد سیستم آموزش از راه دور در مناطق روستایی" با تاکید بر تحلیل عاملی تاییدی بود. روش پژوهش ترکیبی متوالی اکتشافی بود. در بخش کیفی مطالعه از تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی استفاده گردید. محیط پژوهش در این بخش، 84 مورد مستندات شامل 67 مقاله و کتب، 17 متن مصاحبه در حوزه آموزش از راه دور که به عنوان نمونه انتخاب گردید، مولفه های به دست آمده در این پژوهش شامل 7 مولفه اصلی مشتمل بر زیرساخت مدیریت و رهبری، زیرساخت اقتصادی، زیرساخت فنی، زیرساخت آموزشی، زیرساخت فرهنگی- اجتماعی و ارزشی، زیرساخت سازمانی و زیرساخت انسانی و 25 مولفه فرعی بودند. برای سنجش روایی از ضریب نسبی روایی محتوایی و برای تعیین پایایی مضامین از ضریب هولستی استفاده گردید که ضریب پایایی استخراج شده 98/0 بود که نشان دهنده پایایی بالای مضامین بود. در بخش کمی تعداد 290 نفر از اعضای نمونه به روش کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه 70 گویه ای محقق ساخته بود. برای بررسی روایی پرسشنامه از روایی صوری، محتوایی و سازه، و جهت سنجش پایایی آن از آلفای کرونباخ با مقدار 90/0 استفاده شد. با توجه به شاخص های برازش کای اسکویر نسبی، برازش تطبیقی، برازش تطبیقی مقتصد و هلتر، مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. در نهایت اعتبار عاملی پرسشنامه "ایجاد سیستم آموزش از راه دور در مناطق روستایی" با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پرسشنامه، اعتبار عاملی، آموزش از راه دور، مناطق روستایی، تحلیل عاملی تاییدی
|
  • Fatemeh Soltani *, Fattah Nazem, MohammadNaghi Imani Pages 1-22
  • Amirhosain Mahmoodi *, Fereshteh Kordestani, Mehdi Shariarmadari Pages 23-44
  • Maryam Taghvaee Yazdi, Mohammad Taghipour *, Jalal Abdi, Abotaleb Habibie Machiani Pages 44-58
  • Mozhgan Abdolahi *, Samira Rahmati, Fatemeh Parasteh Pages 59-77
  • Mahdieh Sadeghi Googheri *, Ali Yaghoubipoor, Mohammad Montazeri Pages 78-95
  • Ali Omidpanah, Shahnaz Nayebzadeh *, Hassan Dehghandehnavi, Hossein Eslami Pages 95-115
  • Hamid Mortazavi *, Badri Shahtalebi, Fariba Karimi Pages 116-128
    This study adopted a qualitative approach and applied content analysis to present a model for the quality of college life emphasizing on educational facilities. Indexed articles on the quality of college life were obtained from some prestigious academic databases in education. Articles on the quality of college life published outside Iran between 1992 and 2019 and those published in national databases between 2011 and 2019, were analyzed. A survey was also performed with some faculty members selected through convenience purposive sampling. After coding and categorizing 74 initial questions, their content validity was confirmed in two ways: qualitative (the opinion of 10 experts in the field of educational management) and quantitative (testing the relevance of each item through content validity ratio (CVR). Low validity questions were removed and finally 62 items were approved. Using the Holsti coefficient, the reliability of the questionnaire was estimated to be 0.91. An inductive approach to content analysis showed that four components of research facilities, learning opportunities, assessment and educational facilities were some variables that formed the quality of college life with an emphasis on educational facilities. Given the important role that university graduates play for the society in reaching its goals, the criteria suggested in the proposed model can help decision makers improve quality of college life among students with an emphasis on educational facilities.
    Keywords: assessment, educational facilities, educational services, university students, learning opportunities, quality of college life, educational content
  • AmirHossein Oraki, Mahboubeh Sadat Fadavi *, Narges Saeidian Pages 129-151

    The purpose of this study was to investigate the factor validity of the "Establishment of distance education system in rural areas" questionnaire with emphasis on confirmatory factor analysis. The research method was a series of exploratory explorations. In the qualitative part of the study, content analysis with inductive approach was used. Research environment in this section, 84 documents including 67 articles and books, 17 texts of interviews in the field of distance education that were selected as a sample, the components obtained in this research include 7 main components including management and leadership infrastructure, Economic infrastructure, technical infrastructure, educational infrastructure, socio-cultural and value infrastructure, organizational infrastructure and human infrastructure and 25 sub-components. The relative content validity coefficient was used to assess the validity and the Holsti coefficient was used to determine the reliability of the themes. The extracted reliability coefficient was 0.98 which indicated the high reliability of the themes. In the quantitative part, 290 members of the sample were selected by Cochran method and stratified random sampling method. The research tool was a 70-item researcher-made questionnaire. To evaluate the validity of the questionnaire, face, content and structural validity were used, and to assess its reliability, Cronbach's alpha with a value of 0.90 was used. According to the relative chi-square fit indices, adaptive fit, adaptive fitting and barbell, the model had a good fit. Finally, the factor validity of the "Establishment of distance education system in rural areas" questionnaire was confirmed using confirmatory factor analysis.

    Keywords: questionnaire, factor validity, Distance Education, rural areas, confirmatory factor analysis